Sima

NAAST DE BOUW BLEEK DE INDUSTRIE NIET IMMUUN VOOR COVID-19

Dat de pandemie haar weerslag heeft op de prijs en beschikbaarheid van bouwmaterialen, is intussen welbekend. Maar ook de industrie blijkt helaas niet immuun voor het virus. De toeleveringsstroom inzake vervangingsonderdelen kwam  haast volledig tot stilstand, en leek (lijkt?) slechts moeizaam weer aan te trekken. Wie dus met een industriële storing te kampen krijgt, oefent best wat geduld uit.

De redenen hiervoor zijn niet ver te zoeken (of net wel): voorraadkosten moeten steeds worden bedwongen met JIT-leveringen vanuit buitenlandse productiebedrijven (met lagere loonkosten) als breekijzer. Stokt de productie in het land van herkomst, de toelevering van grondstoffen of het volledige logistieke apparaat (cf. Ever Given!), dan zijn de gevolgen voor de eindklant hierdoor haast meteen merkbaar.

 

alfadisservicedeimpactvancovidopvervangingsonderdelenblog01.jpeg

VERTRAGING OP DE LEVERING VAN DE COMPONENTEN

“Elektrische motoren zijn essentiële componenten om zowat iedere industriële installatie te laten draaien”, vertelt Frank Ampe, Supply Chain & Service Manager bij Saca Group. “Onder normale omstandigheden kan je die binnen de week geleverd krijgen, door de pandemie duurt dat momenteel snel 1 tot 2 weken langer. Naast elektronische componenten wordt ook plaatwerk om cabines te bouwen stilaan schaars. En met die schaarste komen ook hogere prijzen. Stijgingen tot wel 60% zijn geen uitzondering.”

INVENTIVITEIT CRUCIAAL

Door de pandemische ruis op de kabel met de toeleveranciers, en met hun respectievelijke grondstoffenleveranciers, lijkt inventiviteit bij het uitdenken van oplossingen dus meer dan ooit aan de orde. “Klopt, leverproblemen maken dat we soms moeten beslissen om bijvoorbeeld motoren uit nieuwe installaties (die worden opgebouwd in de Saca Group-productieafdeling in Moeskroen) te halen, zodat we ze kunnen gebruiken om klanten in nood verder te kunnen helpen.”

TOEKOMST

“Of de pandemie het idee over outsourcing naar het buitenland zal veranderen?”, herhaalt Ampe de vraag. “Nee, ik geloof niet dat productie ooit massaal zal terugkeren naar hier, zelfs niet bij gratie van automatisering. En dus stel ik me de vraag of invoerders na dit alles de voorraden niet beter opnieuw wat beginnen uit te breiden, om zo opnieuw wat minder afhankelijk te worden.“

PRIORITEIT INSCHATTEN

De taak van de Supply Chain & Service Manager bestaat er in de urgentie in te schatten, en zo een planning op te stellen. ‘Bij wie ligt de volledige productie stil, en wie kan nog heel eventjes behelpen?’ 

“Industriële bedrijven worden sowieso met dezelfde problematieken geconfronteerd, en kunnen zo doorgaans wel het nodige begrip opbrengen wanneer een vervangstuk wat op zich laat wachten. Al verwachten ze van een solution provider zoals Sima of de andere entiteiten onder de Saca Group-koepel wel een creatieve oplossing. Hetzelfde verhaal stellen we vast in de carrosserie, waar de vertraging op de toeleveringsketen zich ook manifesteert op vlak van auto-onderdelen. Ons devies? Wees geduldig! We helpen je heus verder, en dat doen we zoals steeds zo snel als mogelijk”, vertelt Frank Ampe. “Uiterlijk binnen de 48 uur nemen we contact met je op, en proberen we een oplossing voor jouw probleem te bedenken.”


Stel je vraag
Menu