Sima

DE GROTE INVLOED VAN LIFTFUNCTIES OP SPUITWERK

Voor wie vaak grote stukken zoals trucks, treinstellen of bussen moet spuiten, is de added value door een liftsysteem ongezien. Een driedimensionele lift laat immers toe om ladders of opstapjes voorgoed de deur (van de spuitcabine) te wijzen. Het schijnbaar onophoudelijke gedoe moet plaats ruimen voor gebruiksgemak in z’n zuiverste vorm. Bovendien nemen de functionaliteiten van liftsystemen ook almaar toe, wat de meerwaarde nog wat meer kracht weet bij te zetten.

  • sima20210220l7aliftfunctionaliteiten05-1.jpg
  • sima20210220l7aliftfunctionaliteiten07-1.jpg

Slimme en/of broodnodige functies

Opwaarts, neerwaarts, links, rechts, vooruit, achteruit,… Een 3D-liftsysteem kan het allemaal. Specialist Alfadis Platforms daagt zichzelf voortdurend uit – op basis van wat er leeft in de markt – om nieuwe functionaliteiten uit te denken. En die ijver heeft op vandaag al heel wat aanvullingen opgeleverd. Sommige van deze uitbreidingen op de oorspronkelijke configuratie zijn vooral handig en slim, andere niet minder dan broodnodig om op een efficiënte manier in omvangrijk spuitwerk te kunnen voorzien.

Eenvoudige aanvoer van verf

Ervaringsdeskundigen zullen het beamen: een spuitpistool met bovenbeker leent zich vooral tot spuitwerk binnen de carrosseriewereld, of voor het spuiten van kleinere onderdelen in een industriële context. Voor wie grotere stukken moet spuiten, wordt het zaak om voldoende verf – lees: meer dan er in een beker kan – te voorzien. In eerste instantie besloot Alfadis Platforms daarom een verftoevoerleiding in de kabelgoten van het liftsysteem te integreren, maar deze aanpak bleek niet altijd ideaal. Wie vaak verandert van kleur, moet immers telkens de leiding opnieuw gaan reinigen; wat tijd kost. Daarom vond Alfadis Platforms een betere oplossing in optie 2: een verfinstallatie met pomp die volledig met de liftkooi meebeweegt. Bij deze configuratie is de pompinstallatie opgehangen aan de voorzijde van de lift. Dit betekent dat de verfleiding slechts 2 tot 3 meter lang hoeft te zijn, wat de reiniging uiteraard vereenvoudigt.

Voorbeelden: Mol Cy, Stas,…

1.     Verlichting

De breking van het licht op het spuitstuk is essentieel om het hoogste resultaat te kunnen realiseren. Daar bestaat ook de mogelijkheid de lift te laten voorzien van extra spots.  

2.     Deuren of neerzakkend hek

Met het oog op ergonomisch afplakken van een oppervlak vanuit de lift, bestaat ook de mogelijkheid om deurtjes of hekwerk langs de voorzijde van de liftkooi te laten voorzien. Op die manier kan een operator na het handmatig openen of laten neerzakken van de deurtjes of het hek, het spuitwerk in iets comfortabelere omstandigheden voorbereiden.  

3.     ATEX-stopcontacten

Wie niet enkel wil kunnen afplakken en spuiten, maar ook wil kunnen schuren en polijsten in de cabine, kan overwegen om in de liftkooi ATEX-stopcontacten te laten plaatsen.  

4.     Stofafzuiging

Voor zware industriële applicaties bestaat de mogelijkheid om de liftkooi te voorzien van een systeem voor stofafzuiging.  

5.     Anti-collisiesysteem

Een tactiele sensor of een net onder de kooi zorgt ervoor dat bij een botsing de schade kan worden beperkt. Want wanneer een signaal wordt gegenereerd door de hypergevoelige sensor of het net, wordt de lift zelf onmiddellijk automatisch tot stilstand gebracht, voor deze erger onheil kan aanrichten. Vergelijk het met rijhulpsystemen: ook die zullen automatisch ingrijpen wanneer de bestuurder te traag – of helemaal niet – reageert, om erger te voorkomen.

En verder?

Je kan het bijna niet gek genoeg benoemen, of het kan in een lift worden geïmplementeerd. Alles staat of valt met de activiteiten die iemand wil kunnen uitvoeren in z’n spuitcabine. Bovendien heeft de aanwezigheid van extra functionaliteiten geen gevolg op de jaarlijkse keuring van een liftsysteem.


Stel je vraag
Menu