Sima

Onderhoud van de filters

Belang

Filters zijn het belangrijkste wapen tegen stof. De inlaatfilter zuivert de buitenlucht, voor die de cabine binnenkomt. De extractiefilter zuivert de lucht van verfdeeltjes, voor die de cabine verlaat. Een goede inlaatfiltering is essentieel voor het spuitresultaat. Een spuitomgeving moet stofvrij zijn, zodat er geen stofdeeltjes op het werkstuk terecht zouden komen. Belangrijk is ook een goede extractiefiltering. Die zorgt ervoor dat overspray die door de ventilatie naar buiten geblazen wordt, zich niet buiten de cabine verspreidt.

Spuitcabine


Problemen

Beide filters kunnen verstoppen. Als een van de twee te vervuild is, ontstaat er een onevenwicht in de luchtdruk. Dat veroorzaakt een storing in het evenwicht tussen de lucht binnen uw cabine met de lucht erbuiten.

Een verstopte inlaatfilter veroorzaakt een onregelmatige luchtstroom. De meeste cabines hebben een verticale ventilatie, waarbij de lucht van boven naar beneden wordt geblazen. Als er turbulentie ontstaat, valt het nog aanwezige stof niet meer recht naar beneden en kan het op de werkstukken terechtkomen. Verstopte inlaatfilters kunnen ook tot gevolg hebben dat de vereiste luchtsnelheid niet meer wordt gehaald.

Verstopte extractiefilters hebben dan weer het vervelende gevolg dat de verfdeeltjes de cabine niet langer kunnen verlaten, waardoor ze nog sneller op het cabine-interieur terechtkomen (zie verder). Voor de spuiter creëren de rondzwevende verfdeeltjes uiteraard ook een erg ongezonde situatie. Tot slot zal een verstopte extractiefilter verhinderen dat de ingeblazen lucht de cabine verlaat, wat overdruk creëert. In het ongunstigste geval vliegen dan de cabinedeuren open.

 • Signalen

  Het openen van de cabinedeuren is een duidelijk signaal dat de extractiefilter aan vervanging toe is, maar een ervaren spuiter voelt doorgaans aan wanneer er onregelmatigheden in de luchtstroom opduiken. • Er bestaan ook speciale drukvalmeters die het luchtdrukverschil bijhouden en eventueel gekoppeld kunnen worden aan een alarminstallatie.

EEN ERVAREN SPUITER VOELT DOORGAANS AAN
WANNEER ER ONREGELMATIGHEDEN IN DE LUCHTSTROOM OPDUIKEN
 

 • Onderhoud

  Het onderhouden van filters is eenvoudig: ze worden gewoon vervangen. Bij het vervangen van de inlaatfilter, die zich meestal in het plafond bevindt, is het wel nodig om het plenum (de ruimte tussen plafond en filter) en de filterbehuizing ook grondig van stof te reinigen. Op die manier zal de nieuwe filter minder snel verslijten. • Na het vervangen is het aangewezen de cabine een halfuur te laten draaien zonder te spuiten, om de cabine volledig stofvrij te maken. Een vervanging maakt immers heel wat stof los dat eerst vast zat.

  Zoekt u een partner voor het regelmatig vervangen van uw filters? Contacteer Alfa.dis Service & Filters (zusterbedrijf) als professionele partner. 

 • Voorfilters
 • Plafondfilter

 • Voorfiltering


  Sommige cabines zijn voorzien van een voorfiltering ter hoogte van de inblaasgroep. Deze filters laten zich sneller vervangen en vergroten de standtijd van de eindfilter in het plafond. Door hun positie beschermen ze de ventilator en de brander. Tot slot laten voorfilters zich sneller vervangen en vergroten de standtijd van de filter.


 • Natte filtering


  Een bijzondere vorm van extractiefiltering is de zogenaamde natte filtering. Water loopt dan over een roestvrijstalen wand achter het werkstuk, vangt de overspray op en wordt op een andere plaats gereinigd. Een voordeel is dat het spuiten niet onderbroken hoeft te worden om filters te vervangen, maar het reinigen van water is erg duur.

  Natte filtering wordt dan ook vooral bij het spuiten van grote hoeveelheden seriestukken (zoals bumpers en spiegels in de auto-industrie) gebruikt, waar robots de klok rond werken.

 

Interesse?

Contacteer ons via onderstaand formulier voor meer informatie.

* Deze gegevens zijn noodzakelijk om uw aanvraag te behandelen.

 

Alfa.dis Service & Filters is verantwoordelijk voor het verwerken van uw gegevens. Wij verzamelen uw data om zo snel mogelijk een antwoord te kunnen geven op uw aanvraag of om u te informeren over innovaties, nieuws, promoties indien u toestemming heeft gegeven voor deze communicatie. Voor meer informatie kan u terecht bij onze privacy policy.


Stel je vraag
Menu