Sima

NIEUWE SPUITINSTALLATIES ZORGT VOOR MEER KWALITEIT, DUURZAAMHEID EN COMFORT

sima20210220l7aliftfunctionaliteiten06.jpg

De wetgever kijkt met argusogen naar spuitinstallaties. Mol Cy, dat door zijn groei van de laatste jaren zijn lakcapacitiet moest zien op te drijven, nam dan ook specialist ter zake SIMA onder de arm om tot een nieuwe state-of-the-art installatie te komen. Ze zet de toon qua energieverbruik, duurzaamheid, comfort en onderhoudsgemak. Een sterk staaltje technisch kunnen en flexibiliteit.

GEEN UITDAGING UIT DE WEG GAAN

Tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog stonden er in België bijzonder veel legervoertuigen die geen nut meer hadden. Toch niet in hun huidige vorm. Familiebedrijf Mol Cy uit Staden, opgericht in ’44, gaf ze daarom een tweede leven. Na een revisie van de motor en assen en met de nodige aanpassingen konden ze immers nog dienst doen als bulldozer. Ideale instrumenten voor de wederopbouw van het land. Meer dan zeventig jaar later is de wereld uiteraard enorm veranderd maar de focus op de wereld van transport is altijd gebleven. 

Ing. Dieter Degrendele, Quality Assurance bij Mol Cy legt uit: “Vandaag zijn er vier grote groepen producten: trailers, special trucks, afvalwagens, en we doen ook nog een deeltje subcontracting met ITK. Actieve productontwikkeling, een innoverende aanpak en internationalisering hebben het bedrijf gemaakt tot wat het nu is: een groep met 400 gedreven werknemers en één van de marktleiders uit de sector. Het geheim van ons succes? Technische uitdagingen nooit uit de weg gegaan.” 

mol1.jpg

ALLES IN EIGEN HUIS

Omdat Mol Cy zo ver mogelijk wil meegaan in het verhaal van de klant, houdt het de regie over zijn productie stevig in handen. “We doen alles in eigen huis, van engineering, tot lasconstructies, van plaatbewerking tot lakken. Dat is cruciaal om die flexibiliteit naar de klant te houden en tegelijk altijd de hoogste kwaliteitseisen na te streven”, vertelt Degrendele.

Deze filosofie legt het bedrijf geen windeieren. Mol Cy kent de laatste jaren een enorme omzetgroei. De lakcapaciteit begon daardoor echter steeds meer tegen zijn limieten aan te lopen. Mol Cy had daarom al drie jaar geleden de voorzienigheid om uit te kijken naar een nieuwe installatie ter vervanging van de oude. Dit zou immers een complex dossier worden door het gebrek aan ruimte in de productiehal in combinatie met de gewenste capaciteit, de strengere milieu-eisen en de kwaliteit die Mol Cy zoals gewoonlijk nastreeft.  

NIEUWE INSTALLATIE VAN SIMA

Gelukkig wist Mol Cy waar aan te kloppen voor zijn nieuwe spuitcabines: Sima, specialist in het ontwerp, de productie en implementatie van installaties voor natlaktoepassingen en oppervlaktebehandeling. Sales manager Filip Vandekerckhove ontfermde zich over het dossier van a tot z.

Degrendele: “Je voelde meteen dat de cultuur van beide bedrijven matchte. Net zoals wij meedenken met onze klant, heeft ook Filip goed naar onze noden geluisterd en een oplossing op maat voorgeschoteld. De flexibiliteit, het doorzettingsvermogen en de dossierkennis die Sima aan boord legt, waren cruciale factoren in dit verhaal. Het was werkelijk een technisch huzarenstukje om de puzzel volledig te laten passen. Een puzzel die we trouwens ook nog voor de eerste steen gelegd werd al tot leven konden zien komen. Met 3D-bril liepen we virtueel door de nieuwe spuitcabines om te beleven wat het resultaat zou zijn.”

KORTERE CABINES LEVEREN VEEL VOORDELEN OP

Mol Cy beschikte over vier spuitcabines van 18 m en twee van 12 m. Ze hadden ongeveer veertig jaar hun diensten bewezen in de productie. Nu was het tijd voor nieuwe technologie die meer focus legde op energierecuperatie (frequentiegeregeld afzuigdebiet, recirculatie …) en het comfort voor de spuiter (betere verlichting, betere afzuiging …). Op aanraden van Sima werden het vier cabines van 14 m, één van 18 m, één van 20 m en nog één aparte schuurcabine, allemaal op exact dezelfde plaats als de bestaande infrastructuur.

“De voordelen van met kortere cabines te werken liggen niet alleen op energetisch vlak, want het vergt minder vermogen van de ventilatiegroepen. Maar het gaf tegelijk ook de mogelijkheid om een grotere mengkamer te bouwen, vlak achter de spuitcabine. Dat maakt dat we nu overschakelen op grootverpakkingen, wat qua logistiek en prijs een enorme plus is”, vertelt Degrendele tevreden.

6 SPUITCABINES + 1 SCHUURCABINE = 14 LIFTSYSTEMEN

“In elk van de 6 spuitcabines, alsook in de schuurcabine, zorgen 2 driedimensionale liftsystemen ervoor dat iedere plek in de spuitcabine bereikbaar is. Deze pneumatische liften van het type HEX3, die zich hangend aan geleidingen aan beide zijwanden in alle richtingen kunnen bewegen, bieden elk ruim voldoende bewegingsvrijheid aan een operator om z’n taken efficiënt en ergonomisch tot een goed einde te brengen. 

sima20210220l7aliftfunctionaliteiten01-1.jpg

KWALITEIT EN DUURZAAMHEID CENTRAAL

De verfpompen zijn telkens op de liftkooi geplaatst om ergonomisch werken te bevorderen. Daardoor kan er ook met leidingen van maar 7 m gewerkt worden, wat het solventverbruik terugdringt. “We hebben onszelf een strengere norm opgelegd om aan de milieutechnische eisen te voldoen.” Bovendien maakt de geringe lengte van die leidingen dat ook de reiniging een pak efficiënter kan verlopen dan wanneer men had afgezien van deze liftfunctionaliteit. 

Verder werd er gekozen voor semi-verticale afzuiging op beide zijpanelen in plaats van vloerafzuiging. “Weer op voorstel van Sima. Minder grondwerken, minder kosten, en toch een optimaal spuitgedrag. Dat was koren op onze molen, want op kwaliteit willen we geen compromissen doen”, stipt Degrendele aan. Daarom was ook de sturing van belang voor het constructiebedrijf. “Door spuitprogramma’s te introduceren willen we continuïteit in de kwaliteit van het spuitwerk verzekeren. De operator schakelde vroeger zijn spuitpistool in en ging aan de slag. Nu zal het debiet bijvoorbeeld al ingesteld staan in functie van het voertuig dat aan de beurt is in de cabine. Op die manier zullen we ook minder elektriciteit en gas verbruiken en minder verfafval hebben, want duurzaamheid staat voorop in dit verhaal.

GEFASEERDE INSTALLATIE

Een andere nieuwigheid is de toepassing van meerlagige folies in plaats van striplak. “De voordelen die dit oplevert qua onderhoud van de cabine zijn enorm. De vuile stukken zijn gemakkelijk te verwijderen, waardoor het in plaats van een dag maar een halfuur de tijd kost om de cabine weer tiptop te hebben voor de volgende spuitopdracht.”

Ten slotte was er nog de kwestie van de installatie van de nieuwe spuitcabines. Mol Cy kan zich geen stilstand in de productie veroorloven. Sima heeft daarom de werken gefaseerd ingepland en uitgevoerd, zodat er altijd vier spuitcabines nog ter beschikking waren. “Onderhoud inplannen is al geen sinecure, laat staan een vervangingsproject waar we gedurende enkele maanden maar over 2/3 van onze capaciteit beschikken. Door de impact van de Covid-19 pandemie, hadden we het niet beter kunnen timen. We zijn heel dankbaar voor de inzet van Sima die ook tijdens het bouwverlof het volle pond zijn blijven geven, zodat zo snel mogelijk weer op volle kracht kunnen opereren.” 


Stel je vraag
Menu